joi, 27 mai 2010

big boss (Loxodonta africana)


Elefantii africani pot trai chiar si 60-70 de ani, masculii atingand maturitatea sexuala in jurul varstei de 10-20 de ani, iar femelele la circa 10-11 ani. Femelele sunt mai mici decat masculii, iar perioada de gestatie este de 22-24 de luni. Elefantii cresc pe tot parcursul vietii, astfel incat exemplarele in varsta de 50 de ani sunt, de exemplu, vizibil mai mari decat cele in varsta de 20 de ani.
Craniul elefantilor este umplut cu celule de aer pentru a usura astfel greutatea oaselor, iar urechile mari se afla in continua miscare, avand rolul de a disipa caldura in exces.
Probabil ca trasatura cea mai interesanta a elefantilor este trompa, o elongatie flexibila a buzei superioare si a nasului, alcatuita din mii de perechi de muschi. Trompa slujeste pentru a smulge iarba, a rupe crengi, a ridica busteni, a improsca apa sau praf. Elefantii pot absorbi in trompa pana la 11,5 litri de apa, pe care apoi o varsa in gura pentru a se adapa sau o arunca pe spate pentru a se imbaia. Trompa are la varf doua excrescente opuse, ca niste degete, folosite pentru a culege obiecte mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu